Studeren

Leren vioolspelen

Je leert niet in een jaar vioolspelen. Daar doe je meestal meerdere jaren over voordat er zelfstandig en in een ensemble gemusiceerd kan worden. Vanaf het eerste begin wordt er ook wel samen gespeeld en zijn er ook muziekstukjes die erg aardig klinken, maar je speelt niet binnen een jaar Vivaldi of Bach, om maar eens wat te noemen.
Ook leer je geen vioolspelen door een keer per week naar les te komen. Daarvoor moet je iedere dag het instrument bespelen, en de stukjes en oefeningen uit de les herhalen. In het begin kost dat ongeveer 10 minuten per dag, na een half jaar 15 minuten, na een jaar ongeveer 20 minuten per dag en zo verder tot 45 minuten tot een uur voor gemiddelde spelers. De gevorderde leerling met ambitie om er later ook professioneel iets mee te bereiken studeert minimaal anderhalf uur per dag.
Het samenspel kan vaak al wel op jonge leeftijd beginnen bij voorbeeld in Divertimento Start. Dit stimuleert ook om door te zetten om de beginselen van het vioolspelen onder de knie te krijgen.

Bij (jonge) beginnende leerlingen is het heel erg belangrijk dat de ouders/verzorgers thuis iedere dag een moment creƫren waarop er aandachtig en op een positieve manier viool kan worden gestudeerd. Het beste werkt dat als het steeds hetzelfde tijdstip is, waardoor het een vanzelfsprekende gewoonte wordt. De structuur van het oefenen moet worden begeleid door de ouder/verzorger, de inhoud zal zoveel mogelijk door de leerling zelf in de les worden opgepikt en herhaald. Daardoor is het niet noodzakelijk dat de ouder/ verzorger zelf een muziekinstrument bespeelt, het is natuurlijk wel een groot voordeel als dat wel zo is.

Jongeren en volwassenen leer ik om zelfstandig de technische en muzikale problemen op te lossen die zij tegenkomen in de muziekstukken. Ik draag veel handvatten aan en stimuleer leerlingen die zelf in te zetten op de moeilijkheden. In de les ontrafel ik de problemen in “hapklare brokken” met een overzichtelijke oplossing. Dat betekent wel dat zij dat thuis ook moeten uitvoeren en volhouden. Daarvoor is de eigen motivatie en discipline heel belangrijk, deze voed ik door een goede muziekkeuze en een positieve benadering in de les. Door samenspel groeit de motivatie om te studeren meestal, daarom vind ik het ook heel belangrijk dat de leerlingen naast de individuele les in een ensemble of orkest spelen.